Sposób przygotowania:
Bałkańska ljutenica
Pomidory zalewamy wrzącą wodą. Po 3 minutach odcedzamy, obieramy ze skórki i kroimy w bardzo drobną kostkę. Bakłażany obieramy, kroimy w talarki o grubości około 1 cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, uważając aby plasty nie zachodziły na siebie. Czerwoną paprykę dokładnie myjemy i również układamy na blaszce. Wstawiamy z bakłażanami do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 20-25 minut, aż warzywa się lekko przyrumienią. Po upieczeniu wkładamy papryki do foliowych woreczków, dokładnie zakręcamy i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i białe błonki. Kroimy wraz z bakłażanami w bardzo drobną kostkę. Pomidory wrzucamy do dużego garnka. Co chwilę mieszając, gotujemy na średnim ogniu przez 15 minut. Cebulę obieramy, siekamy w drobniutką kostkę. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, wsypujemy czubricę. Dokładnie mieszamy, podsmażamy cebulę z czosnkiem na rumiano. Dodajemy do pomidorów wraz z pokrojonymi bakłażanami i papryką. Papryczki chili przecinamy wzdłuż na pół (najlepiej robić to w lateksowych rękawiczkach), usuwamy nasiona oraz białe błonki. Siekamy w bardzo drobną kostkę i dodajemy do pomidorów.Co trochę mieszając smażymy na niewielkim ogniu około 40 minut, tj. do chwili aż powstanie nam gęsta pasta, a warzywa rozpadną się na mniejsze kawałki.Dodajemy sól oraz cukier. Doprawiamy do smaku mielonym pieprzem.Lutenicę przekładamy do wyparzonych słoiczków. Pasteryzujemy około 12-15 minut (w zależności od tego do jak dużych słoików użyliśmy). Słoiczki typu twist dokręcamy i odwracamy do góry dnem, a wecki kładziemy normalnie i odstawiamy do wystudzenia. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.