Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Balsamiczny pieczony kurczak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kurczak długo marynowany w occie balsamicznym, miodzie i przyprawach, a następnie upieczony.

Balsamiczny pieczony kurczak Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Balsamiczny pieczony kurczak

 

  • 1 cały kurczak
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki marynaty pikantno-ziołowej
  • 1 czubata łyżka przyprawy do mięs
  • 3 łyżki ciemnego octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Balsamiczny pieczony kurczak
Kurczaka (mój miał ok. 1,70 kg) oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do niego przyprawę do mięs, marynatę, ocet, miód, sól i olej. Wszystko dokładnie wymieszać. Przygotowaną marynatą dokładnie natrzeć kurczaka. Miskę z kurczakiem w marynacie przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na kilkanaście godzin. Ja marynowałam kurczaka ok. 18 godzin. Po tym czasie kurczaka ułożyć w naczyniu do zapiekania grzbietem do dołu. Piec w 160 stopniach przez ok. 1 godzinę. Następnie kurczaka odwrócić piersiami do dołu i piec kolejną godzinę w tej samej temperaturze. Upieczonego kurczaka podzielić na porcje.
Balsamiczny pieczony kurczak
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszane.
Balsamiczny pieczony kurczak
Osuszony kurczak dokładnie natarty przygotowaną marynatą.
Balsamiczny pieczony kurczak
Zamarynowany kurczak ułożony w naczyniu do zapiekania.
Balsamiczny pieczony kurczak
Kurczak odwrócony w połowie pieczenia piersiami do dołu.