jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Bałwankowy torcik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bałwankowy torcik to ciasto idealne na zimowe spotkania dzięki zimowej dekoracji. Biszkopt można upiec wcześniej. To proste i lekkie ciasto.

Bałwankowy torcik

Składniki:

Bałwankowy torcik

 

  • 2 prostokątne blaty biszkoptowe
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • polewa czekoladowa
  • owoce z nalewki (np wiśnie) lub syropu (jeśli dla dzieci)
  • nalewka lub lekki syrop do skropienia
  • do dekoracji : wiórki kokosowe, czekoladowe kamyczki, kawałek marchewki

Sposób przygotowania:

Bałwankowy torcik
W 1/3 szklance wrzatku rozpuszczamy żelatynę oraz cukier.

W miseczce ubijamy kremówkę na sztywno, dodajemy przestudzoną żelatynę i sok z cytryny - mieszamy dokładnie.

Blaty skrapiemy obficie nalewką lub sokiem owocowym, jeśli torcik będą jadły dzieci.

Na dolnym blacie rozkładamy owoce, nakrywamy je prawie całą śmietaną zostawiając kilka łyżek do dekoracji. Śmietanę nakrywamy drugim blatem.

Ciasto polewamy stopioną czekoladą lub polewą czekoladową.

Gdy polewa przestygnie formujemy na górze bałwanka (jak na fotce), posypujemy go kokosowym śniegiem po czym odstawiamy do schłodzenia.