jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Bambo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kakaowe ciasto ucierane z dodatkiem jabłek oraz rodzynek, pachnące piernikową przyprawą i oblane mleczną czekoladą:)

Bambo

Składniki:

Bambo

 

  • CIASTO:
  • 2 szklanki cukru kryształu
  • 2 szklanki mleka
  • 3 jaja
  • 1½ szklanki oleju
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 przyprawa do piernika
  • 4 łyżki kakao
  • 3-4 jabłka
  • mała paczka rodzynek

 

  • POLEWA:
  • czekolada mleczna
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka masła

 

Sposób przygotowania:

Bambo
Z przepisu na ciasto, cukier, mleko, jaja, olej umieścić w misce i zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia, sody i delikatnie, dokładnie wymieszać łyżką. Do powstałego ciasta dodać kolejno kakao, przyprawę do piernika, jabłka, rodzynki i połączyć. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia dużej, wysokiej formy i piec około 1 godziny w 180°C. Pozostawić do ostygnięcia, po czym oblać polewą wykonaną z rozpuszczonej czekoaldy z dodatkiem mleka i masła.