szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Bananowe babeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Babeczki w kształcie motylków kuszą wyglądem i smakiem.

Bananowe babeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bananowe babeczki

 

  • 60 g mąki tortowej
  • 60 g kaszy manny
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • 30 ml oleju
  • 1 jajko
  • 1 dojrzały banan
  • 50 g cukru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • polewa czekoladowa

 

Sposób przygotowania:

Bananowe babeczki
Mąkę mieszamy z kaszą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Banana obieramy ze skórki i dokłądnie rozgniatamy widelcem. Do sypkich skłądników dodajemy jogurt, rozgniecionego banana, olej i wbijamy jajko. Całość mieszamy dokłądnie łyżką. Masę przekłądamy do foremek i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 25-30 minut. Ostudzone babeczki polewamy roztopioną polewą czekoladową.
Bananowe babeczki
Zaczynamy od wymieszania mąki z cukrem kaszzą i proszkiem.
Bananowe babeczki
Banana obieramy i rozgniatamy dokłądnie widelcem
Bananowe babeczki
Mieszamy wszystkie skłądniki a następnie przekładamy do foremek
Bananowe babeczki
Pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach w piekarniku