czerwona papryczka

czerwona papryczka

Szef Kuchni
[Przepisów: 50]

Bananowiec

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam. Dodajem sól i cukier. Później dodajem żółtka - ubijam ...

Bananowiec

Składniki:

Bananowiec

 

  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • banany 1 kg
  • cukier 1/2 szklanki
  • żółtka 3 szt
  • masło 1 kostka
  • jajka 4 szt
  • mąka 6 łyżek
  • mąka ziemniaczana 4 łyżeczek
  • cukier 1/2 szklanki
  • sól 1 szczypta
  • galaretki bananowe 4 szt

 

Sposób przygotowania:

Bananowiec

Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam. Dodajem sól i cukier. Później dodajem żółtka - ubijam, następnie mąkę i proszek do pieczenia. Gotową masę wylewam na tortownicę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Pieke około 35 min. Następnie robie masę bananową :masło, żółtka i cukier zmiksuje, następnie dodaje zgniecione banany i chwilę miksuje, nie za długo gdyż masa może się zwarzyć. Zanim to się zrobi przygotowuje 1 galaretkę. Rozpuszczamy w 1 szklance wody, gdy stężeje dodaje do tej masy lekko miksując. To wszystko wylewam na upieczony zimny biszkopt i odstawiam do lodówki. Następnie ubijam białka (3) z 3 łyżkami cukru, dodaje1 galaretkę rozpuszczoną w 1 szklance wody. Miksuje i wylam na masę bananową. Znowu wstawiam do lodówki. Przygotowuje następnie 2 galaretki rozpuszczone w/g przepisu na opakowaniu. Gdy stężeje wylewamy na wierzch ciasta ozdobionego bananem. Na 2 godzinki wstawiam do lodówki a później... smacznego!


Tagi:

jajko jajka