Sposób przygotowania:
Bananowiec na biszkopcie
BISZKOPT: Blaszkę o wymiarach 32x24 wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni z termo obiegiem (180 stopni bez). Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, na koniec, nie przerywając miksowania, partiami dodać cukier. Na małych obrotach dodać pojedynczo żółtka. Dosypać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie wymieszać łopatką. Masę wyłożyć do przygotowanej blaszki, równo ją rozprowadzić. Piec około 20 minut. Po wystudzeniu oderwać biszkopt od papieru i ponownie włożyć go do blaszki na świeży papier. MASA BANANOWA: Galaretki cytrynowe rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody, odstawić do wystudzenia. Banany umyć, obrać, rozgnieść widelcem na miazgę. Miękkie masło spienić mikserem, wymieszać z bananami i wystudzoną galaretką. Miskę z masą postawić na rondlu z gorącą wodą i podgrzewać mieszając do momentu, aż stanie się jednorodna i gładka, wystudzić. Tężejącą masę bananową rozprowadzić na biszkopcie, odstawić w chłodne miejsce. Galaretki wiśniowe rozpuścić w 3,5 szklanki wrzącej wody, wystudzić. Kiedy zaczną tężeć, wylać na masę bananową.