edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Bananowiec na biszkopcie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pomimo masła w masie ciasto wydaje się całkiem lekkie, zaś obecność bananów sprawia, że smakuje wybornie :)

Bananowiec na biszkopcie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bananowiec na biszkopcie

 

  • BISZKOPT:
  • 3 jajka rozmiar L
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA BANANOWA:
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 3 dość duże banany
  • 20 dag masła
  • DODATKOWO:
  • 2 galaretki wiśniowe

 

Sposób przygotowania:

Bananowiec na biszkopcie
BISZKOPT: Blaszkę o wymiarach 32x24 wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni z termo obiegiem (180 stopni bez). Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, na koniec, nie przerywając miksowania, partiami dodać cukier. Na małych obrotach dodać pojedynczo żółtka. Dosypać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie wymieszać łopatką. Masę wyłożyć do przygotowanej blaszki, równo ją rozprowadzić. Piec około 20 minut. Po wystudzeniu oderwać biszkopt od papieru i ponownie włożyć go do blaszki na świeży papier. MASA BANANOWA: Galaretki cytrynowe rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody, odstawić do wystudzenia. Banany umyć, obrać, rozgnieść widelcem na miazgę. Miękkie masło spienić mikserem, wymieszać z bananami i wystudzoną galaretką. Miskę z masą postawić na rondlu z gorącą wodą i podgrzewać mieszając do momentu, aż stanie się jednorodna i gładka, wystudzić. Tężejącą masę bananową rozprowadzić na biszkopcie, odstawić w chłodne miejsce. Galaretki wiśniowe rozpuścić w 3,5 szklanki wrzącej wody, wystudzić. Kiedy zaczną tężeć, wylać na masę bananową.
Bananowiec na biszkopcie
Przesianą z proszkiem do piecznia mąkę delikatnie połączyć z jajeczną pianą.
Bananowiec na biszkopcie
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.
Bananowiec na biszkopcie
Obrane banany rozgnieść widelcem na miazgę.
Bananowiec na biszkopcie
Do masy maślano bananowej dodać wystudzoną galaretkę.