marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Bananowiec na biszkopcie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Składniki na ciasto biszkoptowe wymieszać,upiec.Kremówkę ubić,schłodzić,wymieszać z resztą.Wyłożyć na ciasto

Bananowiec na biszkopcie

Składniki:

Bananowiec na biszkopcie

 

  • 15 dag.mąki pszennej,
  • 15 dag.mąki ziemniaczanej,
  • 25 dag.cukru,
  • 7 jajek,
  • 25 dag.masła,
  • tłuszcz do formy,
  • bułka tarta do wysypania,
  • 5-6 bananów dojrzałych,ale nie przejrzałych,
  • sok ze świeżej cytryny,
  • 200 ml.kremówki,
  • opakowanie serka mascarpone,
  • fix do kremówki,
  • 12 galaretek-bananów w polewie czekoladowej do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Bananowiec na biszkopcie
Banany opłukać, obrać i pokroić na plasterki, usuwając kawałki po obu końcach. Skropić sokiem cytrynowym aby, nie ściemniały i odłożyć na talerzu. Jajka ubić z połową cukru na puszystą masę. Mąkę pszenną i ziemniaczaną osobno przesiać i dodać do masy, delikatnie wymieszać. Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tarta blachy wlać ciasto i wstawić do nagrzanego do 175 st. C piekarnika. Piec 20-25 min. na jasnozłoty kolor. Po upieczeniu wyjąć, wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno z fixem do zagęszczania. Schłodzić 40 min. Potem wyjąć i wymieszać kremówkę z serkiem mascarpone i plasterkami bananów. Wyłożyć masę na ciasto i udekorować galaretkami w kształcie bananów w polewie.