Sposób przygotowania:
Bananowiec wg gosiek i edzia
Oddzielić białka od żółtek, białka ubić z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania po kolei dodawać żółtka, dalej ucierając. Następnie powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Cienką stróżką wlewamy olej. Jeszcze chwilę miksujemy. Ciasto należy upiec w piekarniku nagrzanym do 180st.C przez 40 min. Po upieczeniu i przestudzeniu przekrój ciasto na 3 części. Przygotuj krem; Banany zmiksować, dodać rozpuszczoną żelatynę i schłodzić w lodówce przez pół godziny, w tym czasie zmiksować kremówkę z 2 łyż. cukru, połączyć z masą bananową. W osobnej misce ubić białka z resztą cukru, razem połączyć z masą bananową. Każdą warstwę ciasta smarujemy kremem , na wierzchu też pokrywamy odrobiną kremu i posypujemy na przemian startą czekoladą.