gosiek i edzia

gosiek i edzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 228]

Bananowiec wg gosiek i edzia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Wyśmienite ciasto, polubią go wszyscy.

Bananowiec wg gosiek i edzia

Składniki:

Bananowiec wg gosiek i edzia

 

  • Na biszkopt;
  • 12 jajek
  • 2 szkl. cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 2 szkl. mąki tortowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • Na krem;
  • 4 dojrzałe banany
  • 4 białka
  • 4 łyżki cukru
  • 500g kremówki
  • 3 łyżki żelatyny
  • Dodatkowo;
  • 1 biała czekolada
  • 1 gorzka czekolada

Sposób przygotowania:

Bananowiec wg gosiek i edzia
Oddzielić białka od żółtek, białka ubić z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania po kolei dodawać żółtka, dalej ucierając. Następnie powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Cienką stróżką wlewamy olej. Jeszcze chwilę miksujemy. Ciasto należy upiec w piekarniku nagrzanym do 180st.C przez 40 min. Po upieczeniu i przestudzeniu przekrój ciasto na 3 części. Przygotuj krem; Banany zmiksować, dodać rozpuszczoną żelatynę i schłodzić w lodówce przez pół godziny, w tym czasie zmiksować kremówkę z 2 łyż. cukru, połączyć z masą bananową. W osobnej misce ubić białka z resztą cukru, razem połączyć z masą bananową. Każdą warstwę ciasta smarujemy kremem , na wierzchu też pokrywamy odrobiną kremu i posypujemy na przemian startą czekoladą.