lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Bananowo - czekoladowa pychotka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przepyszny placek z bananami...

Bananowo -  czekoladowa pychotka

Składniki:

Bananowo - czekoladowa pychotka

 

  • 4 banany
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 2 szklanki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1,5 tabliczki czekolady
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki masła

 

Sposób przygotowania:

Bananowo - czekoladowa pychotka
Cztery białka ubić dokładnie na sztywną pianę, a następnie dodać do niej cukier i jeszcze chwilę ubijać. Żółtka również dodać do piany i całość bardzo dobrze ubić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a później dodać do ubitej masy. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Formę nasmarować tłuszczem lub obłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylać na nią masę na ciasto. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez około 30 -40 minut. Banany obrać, odciąć końcówki i pokroić na plasterki. W następnej kolejności żelatynę wymieszać w niewielkiej ilości wody. Do śmietany wsypać cukier wanilinowy i ubić razem. Do ubijanej masy dodać rozpuszczoną w wodzie żelatynę i dobrze wymieszać. Do tego dodać również drobno posiekaną jedną tabliczkę czekolady. Na upieczone ciasto poukładać pokrojone w plasterki banany, a później wylać na to zrobioną masę czekoladową. Całość wsadzić do lodówki, aby ciasto stężało. Pół tabliczki czekolady rozpuścić, a następnie wymieszać z roztopionym masłem. Stężałe ciasto polać polewać.