Sposób przygotowania:
Banica dla kosmopolitycznej damy
Z mąki, 8 łyżek letniej wody, octu (lub soku z cytryny) i soli wyrobić gładkie, dość twarde ciasto. Podzielić je na 4 bułeczki, posmarować olejem i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Ser rozkruszyć i połączyć z jajkami oraz mlekiem. Przygotować okrągłą formę, posmarować ją masłem. Resztę masła stopić. Pierwszą bułeczkę rozwałkować bardzo cienko i rozciągnąć, aby ciasto było prawie przezroczyste. Nałożyć 1/4 farszu i zrolować. Ułożyć w formie, zaczynając od środka, w kształt przypominający ślimaka. Rozwałkować kolejną bułeczkę i postąpić jak za pierwszym razem. Zrolowane ciasto z farszem dokleić do końca poprzedniego kawałka. Postępować tak aż do wyczerpania składników. Powstały strudel polać roztopionym masłem i piec 40 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Można jeść na ciepło lub na zimno. Doskonała z szopską sałatką i zsiadłym mlekiem lub kefirem.
jaNina
IkaJ
misia14
eli_555