cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex II

Baranina duszona ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

duszona baranina - kolejny przepis

Baranina duszona ze śliwkami

Składniki:

Baranina duszona ze śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Baranina duszona ze śliwkami
Mięso umyć, pokroić w paski. Cebulę obrać, drobno pokroić. W rondlu rozgrzać masło, zeszklić cebulę, dodać mięso, obsmażyć, wsypać łyżkę mąki, zasmażyć, następnie mąkę rozprowadzić gorącą wodą. Sos powinien przykryć mięso. Doprawić do smaku solą, cynamonem, cukrem i pieprzem.  Dusić na małym ogniu pod przykryciem.

Śliwki namoczyć na noc. Dodać je do mięsa pod koniec duszenia. Danie doprawić do smaku solą, cukrem i czarnym mielonym pieprzem

Baraninę podawać z ryżem ugotowanym na sypko.