beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Baranina duszona z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Baranina duszona z warzywami

Składniki:

Baranina duszona z warzywami

 

  • 40 dag baraniny,
  • 2  cebule,
  • 2  marchewki,
  • 2  pietruszki,
  • tłuszcz do smażenia,
  • seler,
  • por,
  • mały kawałek kapusty włoskiej,
  • 2  łyżki mąki,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • łyżka masła roślinnego,
  • sól, pieprz,
  • 2  ząbki czosnku,
  • 2  łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki

Sposób przygotowania:

Baranina duszona z warzywami
Baraninę umyć i  pokrajać w  kostkę, następnie osolić i  podsmażyć na gorącym tłuszczu, podlać wodą, po czym dodać czosnek i  dusić pod przykryciem. Kiedy mięso trochę zmięknie, dodać należy pokrajane warzywa. Dalej dusić do uzyskania pełnej miękkości, dodając masło roślinne i  ewentualnie dolewając wodę. Dla zagęszczenia dodać mąkę, zagotować, dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku solą i  pieprzem. Całość posypać zieleniną. Podawać z  ziemniaczkami lub kaszą na sypko.

Tagi:

mięso danie