renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Wołowa zupa wielkanocna

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To, stary przepis od mojej babci, ta zupa gości na stole w Niedzielę Wielkanocną w mojej rodzinie odkąd pamiętam.

Wołowa zupa wielkanocna Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wołowa zupa wielkanocna

 

Sposób przygotowania:

Wołowa zupa wielkanocna

Etap 1

Wołowa zupa wielkanocna
Mięso podsmażyć na rozgrzanym oleju w garnku.

Mięso wołowe umyć i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka na rozgrzany olej.

Etap 2

Wołowa zupa wielkanocna
Dodać część przypraw i dusić do miękkości.

Dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz, dusić do miękkości mięso pod przykryciem, podlewać wodą aby się nie przypaliło.

Etap 3

Wołowa zupa wielkanocna
Dusić mięso z cebulą około 10 minut pod przykryciem.

Następnie dodać pokrojona cebulę i dusić razem ok 10 minut.

Etap 4

Wołowa zupa wielkanocna
Dodać marchewke i pieczarki pokrojone i gotować parę minut.

Następnie dodać pokrojona marchewkę i pieczarki. Dolać wody tak aby zupa nie była zbyt gęsta.

Etap 5

Wołowa zupa wielkanocna
Pyszna zupa wołowa już gotowa. kazdy dostaje jej tyle ile da radę zjeść.

Na koniec, gdy marchew i pieczarki będą miękkie doprawić do maku paprykami, sola i pieprzem.

Można troszkę zagęścić mąka, ale niekoniecznie.