Sposób przygotowania:
Barszcz biały na białej kiełbasie -najpr
Kiełbaski powiązać w 2 cm kawałki i zalać 3 szklankami wody. Obrać ziemniaki i marchewkę. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew w plasterki i włożyć do garnka. Zagotować. Zmniejszyć płomień gazu i gotować 20 minut. Barszcz biały rozrobić w 1 szklance zimnej wody i wlać do wywar, wsypać majeranek. Gotować 10 minut. Zaprawić śmietanką. Podawać wkładając do talerza (miseczki) ćwiartki jaj na twardo i kiełbaski. Po wierzchu posypać delikatnie majerankiem. Wyjaśniam, że jeżeli ktoś woli może gotować z własnego zakwasu. Ja po prostu nie lubię takiego robionego w domu (próbowałam sama robić, próbowałam u różnych osób – wszystkim smakowało, a mnie zapach zakwasu odrzuca – nawet do pieczenia chleba nie mogę sobie zakwasu w domu zrobić). Trudno - muszę robić z tego z proszku. Co ciekawe wielu z moich znajomych też tak ma. W związku z tym nie mam jakichś specjalnych wyrzutów sumienia. Próbowałam – a teraz robię tak jak mi smakuje i już .