Tit

Tit

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 820]

Barszcz biały na zakwasie z białą kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowanie zakwasu: Rozmieszać mąkę z zagotowaną, gorącą wodą. Na wierzch włożyć skórki z chleba, trz

Barszcz biały na zakwasie z białą kiełbasą

Składniki:

Barszcz biały na zakwasie z białą kiełbasą

 

  • Zakwas

  • 20 dag mąki żytniej
  • kilka skórek z chleba
  • 750 ml wody

  • Rozmieszać mąkę z zagotowaną, gorącą wodą

  • Na wierzch włożyć skórki z chleba, trzymać pod przykryciem w ciepłym i suchym miejscu przez 48h.

  • Barszcz biały

  • 750 ml zakwasu
  • 1 ząbek czosnku
  • ¾ szklanki śmietany
  • 4 białe kiełbaski
  • 1 ¼ l bulionu (domowego lub z kostki - warzywnego lub drobiowego)
  • Dowolnie: 10 dag skwarków dobrze wytopionych z nietłustego boczku pokrojonego w kostkę (wytopiony tłuszcz wylać)
  • Sól, pieprz, majeranek suszony

Sposób przygotowania:

Barszcz biały na zakwasie z białą kiełbasą
Przygotowanie zakwasu:



Rozmieszać mąkę z zagotowaną, gorącą wodą.



Na wierzch włożyć skórki z chleba, trzymać pod przykryciem w ciepłym i suchym miejscu przez 48h.



Barszcz



Do naczynia wlać bulion, zakwas, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprowadzić do wrzenia.



Gotujący się barszcz zagęścić śmietaną, pokrojone w talarki, lekko wytopione na patelni kiełbasy. (Wytopiony tłuszcz wylać)



Przyprawić do smaku, zagotować.



Rozlać barszcz do misek, podawać gorący.



Barszczem można zalać jajka na twardo, jeść z pieczywem.