MARIA66

MARIA66

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 509]

Barszcz czerwony

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sycący barszcz czerwony można podawać jako danie główne.

Barszcz czerwony

Składniki:

Barszcz czerwony

 

  • 2 l bulionu grzybowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g drobno pokrojonej wołowiny
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • 500 g czerwonych buraków pokrojonych w słupki
  • 1 jabłko obrane i drobno posiekane
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 30 g posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Barszcz czerwony
W dużym garnku rozgrzać oliwę i przyrumienić mięso. Dodać cebulę i czosnek. Smażyć przez 3 minuty. Dodać 50 ml śmietany, mąkę i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Dodać bulion i doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Dodać buraki, jabłko, przyprawy i nać pietruszki. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 1 godzinę pod przykryciem na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodać resztę śmietany. Doprawić do smaku solą i pieprzem.