Sposób przygotowania:
Barszcz czerwony
Do półtorej litra wody dodać kilka ziarenek ziela angielskiego oraz jedne liść laurowy do smaku. Pietruszkę, seler oraz marchewkę obrać, przemyć wodą. Por oczyścić i przekroić na pół. Cebule obrać, przemyć zimną wodą i również przeciąć na pół. Obrane i umyte warzywa dodać do gotującej się wody z przyprawami. Całość gotować razem przez około pół godziny. Po upływie tego czasu zupę przecedzić z warzyw i przypraw. Buraki obrać, przemyć i trzeć na tarce o grubych oczkach. W następnej kolejności starte buraki dodać do zupy. Ząbki czosnku obrać , przemyć i również dodać do zupy razem z kilkoma suszonymi grzybami. Całość gotować przez około pół godziny. Zupę doprawić do smaku pieprzem, cukrem, solą oraz koncentratem buraczanym i dobrze wymieszać. Barszcz czerwony najlepiej podawać z fasolką, ziemniakiem lub ugotowanym na twardo jajkiem.