Sposób przygotowania:
Barszcz czerwony Bieszczadzki
Fasolę moczymy całą noc.Włoszczyznę kroimy w kosteczkę.Ziemniaki obieramy kropimy w kosteczkę . Buraki obieramy ścieramy na tarce duże oczka i gotujemy w garnku .Pod koniec gotowania dodajemy kwasek cytrynowy ok 1/2 łyżeczki .W osobnym garnku gotujemy fasolę z dodatkiem kostek rosołowych ,gdy będzie miękka dodajemy pokrojoną włoszczyznę gotujemy ok 10 min .dodajemy liść laurowy ,pieprz kulki i pokrojone ziemniaki .Gotujemy ok 5 min dodajemy posiekaną kapustę .Gotujemy do miękkości Mieszamy .Dodajemy ugotowane buraki wraz z wywarem . Gotujemy jeszcze 10 min .dodajemy pokrojone na pół ząbki czosnku .Doprawiamy pieprzem ,przyprawą uniwersalną . zaciągamy śmietaną z mąką i doprawiamy przyprawą w płynie można dodać jeszcze kwasku cytrynowego do smaku ,zęby był bardziej kwaśny .