iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Barszcz czerwony Bieszczadzki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Barszcz Bieszczadzki zwany także ukraińskim

Barszcz czerwony  Bieszczadzki

Składniki:

Barszcz czerwony Bieszczadzki

 

  • 4 szt buraki czerwone,
  • 1/4 szt seler,
  • 1 szt pietruszka,
  • 1 szt marchewka,
  • 1/4 szt kapusta biała,
  • kwasek cytrynowy,
  • 1 szkl fasola Jaś,
  • przyprawa w płynie,
  • Kucharek - uniwersalna,
  • 3 łyżki śmietana,
  • 1 łyżka mąka,
  • 3 szt ziemniaki,
  • 3 kostki bulion drobiowy,
  • 2 szt liść laurowy,
  • 2 ząbek czosnek

 

Sposób przygotowania:

Barszcz czerwony Bieszczadzki
Fasolę moczymy całą noc.Włoszczyznę kroimy w kosteczkę.Ziemniaki obieramy kropimy w kosteczkę . Buraki obieramy ścieramy na tarce duże oczka i gotujemy w garnku .Pod koniec gotowania dodajemy kwasek cytrynowy ok 1/2 łyżeczki .W osobnym garnku gotujemy fasolę z dodatkiem kostek rosołowych ,gdy będzie miękka dodajemy pokrojoną włoszczyznę gotujemy ok 10 min .dodajemy liść laurowy ,pieprz kulki i pokrojone ziemniaki .Gotujemy ok 5 min dodajemy posiekaną kapustę .Gotujemy do miękkości Mieszamy .Dodajemy ugotowane buraki wraz z wywarem . Gotujemy jeszcze 10 min .dodajemy pokrojone na pół ząbki czosnku .Doprawiamy pieprzem ,przyprawą uniwersalną . zaciągamy śmietaną z mąką i doprawiamy przyprawą w płynie można dodać jeszcze kwasku cytrynowego do smaku ,zęby był bardziej kwaśny .