jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Barszcz czerwony z botwinką na serwatce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 180
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Czerwony barszcz przygotowany na serwatce z buraczkami i botwinką. Botwinkę użyłam ze słoika z moich domowym przetworów i świeżą

Barszcz czerwony z botwinką na serwatce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Barszcz czerwony z botwinką na serwatce

 

  • buraczki czerwone 1 duży
  • ząbki czosnku 2 szt.
  • koperek 1/2 pęczka
  • liść laurowy 1 szt.
  • ziele angielskie 2 szt.
  • serwatka 1 litr
  • woda gotowana 1/2 litra
  • pieprz i sól do smaku
  • marchewka 1 szt.
  • seler 1/5 szt.
  • pietruszka 1 szt.
  • śmietana 2 łyżki mąka 1 łyżka
  • botwinka ze słoika z domowych przetworów lub świeża
  • fasolka szparagowa oponcjonalnie 50 g

Sposób przygotowania:

Barszcz czerwony z botwinką na serwatce
Do garnka przelać serwatkę i dolać przegotowaną wodę, gotować na wolnym ogniu. Dodać obrane i pokrojone w plastry buraczki czerwone, ząbek czosnku pokrojony w plasterki, liść laurowy, ziele angielskie oraz jarzyny.

Gotować dalej jeszcze około 15 minut, po czym wyjąć buraczki łyżką cedzakową i dołożyć botwinkę ze słoika lub świeżą.

Gotować 3 minuty, posolić do smaku, przyprawić pieprzem i zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką.

Całość posypać świeżym koperkiem. Ja dodaję dodatkowo jeszcze czasem zblanszowaną fasolkę szparagową.

Podawać z dodatkiem ziemniaków gotowanych w kostkę lub ugniecionych.
Barszcz czerwony z botwinką na serwatce
Wlać do garnka serwatkę i dolać nieco wody
Barszcz czerwony z botwinką na serwatce
Dodać buraczki pokrjone w plastry, jarzynki
Barszcz czerwony z botwinką na serwatce
Gotować na wolnym ogniu, dołożyć botwinkę ze słoika
Barszcz czerwony z botwinką na serwatce
Można dołożyć zblanszowaną fasolkę szparagową , zarzepać śmietaną wymieszaną z mąką.