Sposób przygotowania:
Barszcz czerwony z botwinką na serwatce
Do garnka przelać serwatkę i dolać przegotowaną wodę, gotować na wolnym ogniu. Dodać obrane i pokrojone w plastry buraczki czerwone, ząbek czosnku pokrojony w plasterki, liść laurowy, ziele angielskie oraz jarzyny.
Gotować dalej jeszcze około 15 minut, po czym wyjąć buraczki łyżką cedzakową i dołożyć botwinkę ze słoika lub świeżą.
Gotować 3 minuty, posolić do smaku, przyprawić pieprzem i zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką.
Całość posypać świeżym koperkiem. Ja dodaję dodatkowo jeszcze czasem zblanszowaną fasolkę szparagową.
Podawać z dodatkiem ziemniaków gotowanych w kostkę lub ugniecionych.
Gotować dalej jeszcze około 15 minut, po czym wyjąć buraczki łyżką cedzakową i dołożyć botwinkę ze słoika lub świeżą.
Gotować 3 minuty, posolić do smaku, przyprawić pieprzem i zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką.
Całość posypać świeżym koperkiem. Ja dodaję dodatkowo jeszcze czasem zblanszowaną fasolkę szparagową.
Podawać z dodatkiem ziemniaków gotowanych w kostkę lub ugniecionych.