Sposób przygotowania:
Zupa z kurkami i kapustą pak choi
Wszystkie warzywa umyć, marchewki i pietruszki oskrobać, cebulę obrać. Warzywa pokroić w plasterki, a w razie zbyt dużej liczby warzyw w stosunku do innych składników, kilka marchewek i pietruszek można wrzucić w całości.
Obrane marchewki, pietruszki, seler i cebule wrzucić do naczynia i zalać ok. 1,5-2 litra wody. Zagotować i zostawić na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut.
W tym czasie na maśle podsmażyć kurki. Następnie oczyścić pieczarki, pokroić w plasterki i dodać do kurek. Gdy zmiękną wrzucić do reszty warzyw.
W międzyczasie też obrać ziemniaki i pokroić je w kostkę, sparzyć por i kapustę białą z włoszczyzny, poszatkować je i wszystko wrzucić do zupy. To samo zrobić z kapustą pak choi. Wsypać też wszystkie przyprawy, wymieszać i gotować na niedużej mocy przez kolejnych kilkanaście minut.
Pod koniec gotowania umyć pietruszkę i koperek, posiekać i dodać do zupy. Wymieszać. Następnie nalać do szklanki śmietanę i wlać do niej gorącej zupy, po czym także dokładnie wymieszać.
Gdy będzie gładką masą dodać tak przygotowany roztwór do naszego wywaru i szybko wymieszać. Doprawić ulubionymi przyprawami, solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekany czosnek.
Zostawić pod przykryciem, żeby smaki się „przegryzły”.
Obrane marchewki, pietruszki, seler i cebule wrzucić do naczynia i zalać ok. 1,5-2 litra wody. Zagotować i zostawić na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut.
W tym czasie na maśle podsmażyć kurki. Następnie oczyścić pieczarki, pokroić w plasterki i dodać do kurek. Gdy zmiękną wrzucić do reszty warzyw.
W międzyczasie też obrać ziemniaki i pokroić je w kostkę, sparzyć por i kapustę białą z włoszczyzny, poszatkować je i wszystko wrzucić do zupy. To samo zrobić z kapustą pak choi. Wsypać też wszystkie przyprawy, wymieszać i gotować na niedużej mocy przez kolejnych kilkanaście minut.
Pod koniec gotowania umyć pietruszkę i koperek, posiekać i dodać do zupy. Wymieszać. Następnie nalać do szklanki śmietanę i wlać do niej gorącej zupy, po czym także dokładnie wymieszać.
Gdy będzie gładką masą dodać tak przygotowany roztwór do naszego wywaru i szybko wymieszać. Doprawić ulubionymi przyprawami, solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekany czosnek.
Zostawić pod przykryciem, żeby smaki się „przegryzły”.