zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Barszcz czerwony z suszonych buraczków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Barszcz czerwony, zabielany, ugotowany z suszonych buraczków. Podany z jakiem na twardo i ziemniakami.

Barszcz czerwony z suszonych buraczków

Składniki:

Barszcz czerwony z suszonych buraczków

 

  • 2 i pół l bulionu drobiowego ( u mnie czysty rosół z indyka )
  • 3 łyżki suszonych buraczków
  • Listek laurowy
  • 2 kulki ziela ang.
  • 3 ząbki czosnku
  • Pieprz czarny w ziarenkach (8- 10 kulek)
  • 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
  • Łyżeczka cukru
  • Pół łyżeczki kminku
  • Pół łyżeczki pieprzu z kolendrą
  • 3 łyżki gęstej śmietany do zabielenia
  • 100 ml soku z buraków lub koncentratu
  • Jajka na twardo ilość wg potrzeb
  • Sól morska i pierz mielony do smaku

 

Sposób przygotowania:

Barszcz czerwony z suszonych buraczków
Do gotującego się bulionu wsypuję suszone buraczki, dodaję listek laurowy, plasterki czosnku, kminek, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Gotuję do miękkości buraczków.

Pod koniec dodaję ocet, przyprawiam cukrem, pieprzami i solą.

Śmietanę hartuję gorącym barszczem i zabielam go, wlewam sok z buraków, nie zagotowuję już zupy.

Podaję razem z buraczkami i jajkiem na twardo, można dodać ziemniaki, jak kto lubi :)