aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Barszcz czerwony z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Moja propozycja na obiad to sycący barszcz czerwony z dodatkiem... lubczyku. Niezwykle aromatyczny w smaku.

Barszcz czerwony z ziemniakami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Barszcz czerwony z ziemniakami

 

 

Sposób przygotowania:

Barszcz czerwony z ziemniakami
Na wrzątek wrzucamy skrzydełka, wrzucamy liście laurowe i ziele i gotujemy do miękkości. Myjemy, obieramy i ścieramy na tarce marchew oraz pietruszkę. Dodajemy do zupy. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka z zupą. Buraczki wyjmujemy z zalewy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dorzucamy do zupy i gotujemy do miękkości ziemniaków. W międzyczasie w kubku rozrabiamy śmietanę w małej ilości wody. Gdy ziemniaki będą miękkie, zupę zabielamy śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 3 minuty. Na końcu dodajemy drobno pokrojony lubczyk, mieszamy i wyłączamy gaz. Zupę podajemy na gorąco, wówczas w powietrzu unosi się zapach lubczyku.
Barszcz czerwony z ziemniakami
Na wrzątek wrzucamy mięso, dodajemy warzywa i gotujemy
Barszcz czerwony z ziemniakami
Buraczki wyjmujemy z zalewy i ścieramy na tarce
Barszcz czerwony z ziemniakami
Starte buraczki dodajemy do zupy i gotujemy
Barszcz czerwony z ziemniakami
Barszcz zabielamy śmietaną i posypujemy lubczykiem