kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 665]

Barszcz czerwony z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszny barszcz czerwony przygotowany na rosole i pieczonych burakach. Polecam na obiad.

Barszcz czerwony z ziemniakami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Barszcz czerwony z ziemniakami

 

  • 2 upieczone buraki ( 40 dag )
  • 1 l rosołu
  • 1 duża marchew z rosołu
  • 1 duża pietruszka z rosołu
  • 1 listek laurowy
  • 6 ziarenek czarnego pieprzu
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka octu jabłkowego 6%
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 spora cebula
  • 4 łyżki oleju
  • 5 łyżek jogurtu greckiego
  • 2 czubate łyżki pokrojonego koperku

Sposób przygotowania:

Barszcz czerwony z ziemniakami
Garnek z rosołem stawiamy na gazie, zagotowujemy.

W międzyczasie obieramy buraczki ze skórki i kroimy w drobną kostkę.

Gdy rosół się zagotuje dodajemy pokrojone buraczki i przyprawy, gotujemy około 15 minut. 

W międzyczasie kroimy marchew i pietruszkę w kosteczkę i dodajemy na samym końcu razem z octem jabłkowym do barszczu. Obieramy ziemniaki i gotujemy do miękkości. 

Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, smażymy na rozgrzanym oleju. Koper myjemy i kroimy na drobno.

Barszcz przelewamy do salaterek i dekorujemy jogurtem greckim oraz pokrojonym koperkiem. 

Ziemniaki podajemy ze smażoną cebulką oraz pokrojonym koperkiem. 
Barszcz czerwony z ziemniakami
Obrane ze skórki buraki kroimy w kosteczkę.
Barszcz czerwony z ziemniakami
Pietruszkę i marchew również kroimy w kosteczkę
Barszcz czerwony z ziemniakami
Obrane i pokrojone ziemniaki wkładamy do garnka i gotujemy.
Barszcz czerwony z ziemniakami
Pokrojoną cebulę smażymy na rozgrzanym oleju.