SUPERPRZEPIS

Krem z cukinii z bazylią i pulpecikami

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Krem z cukinii z bazylią i pulpecikami Więcej zdjęć (5)

Delikatny krem z cukinii z subtelną nutką bazylii z soczystymi pulpecikami to fajna propozycja na rodzinny obiad :D

Składniki:

Krem z cukinii z bazylią i pulpecikami

 

 

Sposób przygotowania:

Krem z cukinii z bazylią i pulpecikami
Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę. Cukinie myjemy kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy kroimy w kostkę. W garnku podgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej przez chwilę posiekany ząbek czosnku.

Dodajemy ziemniaki i marchewkę przesmażamy wszystko 2 minuty. Do garnka wlewamy bulion i gotujemy wszystko 15 minut, następnie dodajemy cukinie i sok z cytryny i gotujemy kolejne 10 minut.

Do zupy dodajemy bazylię i wszystko starannie blendujemy. Do zupy wlewamy śmietankę – doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy jeszcze 5 minut.

Do miski wkładamy mięso – robimy po środku wgłębienie do którego wsypujemy bułkę tartą i wlewamy mleko. Następnie wbijamy jajko, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i wyrabiamy mięso.

Mięso doprawiamy solą i pieprzem wyrabiamy raz jeszcze. Wilgotnymi dłońmi formujemy niezbyt duże pulpeciki i smażymy je na złoty kolor na patelni (po 4-6 minut z każdej strony).

Usmażone pulpeciki odsączamy na ręczniku papierowym. Zupę nalewamy do miseczek do każdej nakładamy porcję pulpecików i dekorujemy bazylią, serwujemy od razu, smacznego :D
Krem  z cukinii z bazylią i pulpecikami
Do miski wkładamy mięso – robimy po środku wgłębienie do którego wsypujemy bułkę tartą i wlewamy mleko.
Krem  z cukinii z bazylią i pulpecikami
Wilgotnymi dłońmi formujemy niezbyt duże pulpeciki i smażymy je na złoty kolor na patelni (po 4-6 minut z każdej strony) .
Krem  z cukinii z bazylią i pulpecikami
Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę. Cukinie myjemy kroimy w kostkę . Marchewkę obieramy kroimy w kostkę.
Krem  z cukinii z bazylią i pulpecikami
Do zupy wlewamy śmietankę – doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy jeszcze 5 minut.