Sposób przygotowania:
Krem z cukinii z bazylią i pulpecikami
Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę. Cukinie myjemy kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy kroimy w kostkę. W garnku podgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej przez chwilę posiekany ząbek czosnku.
Dodajemy ziemniaki i marchewkę przesmażamy wszystko 2 minuty. Do garnka wlewamy bulion i gotujemy wszystko 15 minut, następnie dodajemy cukinie i sok z cytryny i gotujemy kolejne 10 minut.
Do zupy dodajemy bazylię i wszystko starannie blendujemy. Do zupy wlewamy śmietankę – doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy jeszcze 5 minut.
Do miski wkładamy mięso – robimy po środku wgłębienie do którego wsypujemy bułkę tartą i wlewamy mleko. Następnie wbijamy jajko, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i wyrabiamy mięso.
Mięso doprawiamy solą i pieprzem wyrabiamy raz jeszcze. Wilgotnymi dłońmi formujemy niezbyt duże pulpeciki i smażymy je na złoty kolor na patelni (po 4-6 minut z każdej strony).
Usmażone pulpeciki odsączamy na ręczniku papierowym. Zupę nalewamy do miseczek do każdej nakładamy porcję pulpecików i dekorujemy bazylią, serwujemy od razu, smacznego :D
Dodajemy ziemniaki i marchewkę przesmażamy wszystko 2 minuty. Do garnka wlewamy bulion i gotujemy wszystko 15 minut, następnie dodajemy cukinie i sok z cytryny i gotujemy kolejne 10 minut.
Do zupy dodajemy bazylię i wszystko starannie blendujemy. Do zupy wlewamy śmietankę – doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy jeszcze 5 minut.
Do miski wkładamy mięso – robimy po środku wgłębienie do którego wsypujemy bułkę tartą i wlewamy mleko. Następnie wbijamy jajko, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i wyrabiamy mięso.
Mięso doprawiamy solą i pieprzem wyrabiamy raz jeszcze. Wilgotnymi dłońmi formujemy niezbyt duże pulpeciki i smażymy je na złoty kolor na patelni (po 4-6 minut z każdej strony).
Usmażone pulpeciki odsączamy na ręczniku papierowym. Zupę nalewamy do miseczek do każdej nakładamy porcję pulpecików i dekorujemy bazylią, serwujemy od razu, smacznego :D
zosiani