Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Barszcz ukraiński

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczna i pożywna zupka. Aby była trochę lżejsza można zastąpić śmietanę jogurtem naturalnym.

Barszcz ukraiński

Składniki:

Barszcz ukraiński

 

  • ziemniaki 4 szt
  • buraki młode 2-3 szt
  • marchewka młoda 2 szt
  • pietruszka 1 szt
  • seler młody 1 szt
  • kapusta kiszona 1/2 kg
  • biała fasola 1 puszka
  • koncentrat pomidorowy 1 łyżka
  • śmietana 12% 1/2 szklanki
  • woda 2,5 litra
  • skrzydełka kurczaka 3 szt
  • sól do smaku
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Barszcz ukraiński
Nastawiamy wodę, solimy. Gdy woda się zagotuje dodajemy umyte skrzydełka i gotujemy około pół godziny. W drugim garnku nastawiamy kapustę kiszoną i gotujemy ją przez pół godziny.

Do wywaru mięsnego dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz starte na tarce o grubych oczkach warzywa. Gotujemy 15-20 minut.

Dodajemy ugotowaną kapustę oraz białą fasolę. Gotujemy 5 minut. Dodajemy śmietanę, koncentrat i doprowadzamy do wrzenia. Przyprawiamy.

Podajemy zupę posypaną świeżą natką pietruszki.