aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Barszcz ukraiński z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Polecam do przygotowania inną wersję barszczu ukraińskiego, bo z dużą ilością pieczarek. Dodatkowo jego smak urozmaiciłam też przez dodanie dużej ilości czosnku.

Barszcz ukraiński z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Barszcz ukraiński z pieczarkami

 

 

Sposób przygotowania:

Barszcz ukraiński z pieczarkami
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i stawiamy wodę do zagotowania. Do gotującej się wody wrzucamy umyte skrzydełka, przyprawiamy solą i Kucharkiem i dotujemy pod przykryciem do miękkości. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w małą kosteczkę, wrzucamy do gotującej się zupy. Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dorzucamy do garnka. Następnie dorzucamy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Zupę dokładnie mieszamy i gotujemy do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania dodajemy starte na tarce buraczki, które wcześniej były już ugotowane. Ja miałam mrożone. W kubku mieszamy śmietanę z odrobiną wody i lekko zabielamy barszcz, dokładnie mieszając. Na końcu do barszczu ukraińskiego dodajemy obrane ząbki czosnku i przyprawiamy pieprzem. 
Barszcz ukraiński z pieczarkami
W garnku gotujemy skrzydełka do miękkości. Dodajemy ziemniaki i marchewkę.
Barszcz ukraiński z pieczarkami
Następnie do barszczu dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki.
Barszcz ukraiński z pieczarkami
Ugotowane wcześniej buraczki ścieramy na tarce (ja miałam mrożone) i dodajemy do zupy.
Barszcz ukraiński z pieczarkami
Barszcz zabielamy śmietaną, dodajemy ząbki czosnku i doprawiamy do smaku pieprzem.