Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Barszcz ukraiński z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszny domowy barszcz ukraiński, który od zawsze gotowała moja mama. Podany z jajkiem kojarzy mi się z domową kuchnią....

Barszcz ukraiński z jajkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Barszcz ukraiński z jajkiem

 

 

Sposób przygotowania:

Barszcz ukraiński z jajkiem
4 buraki gotujemy w mundurkach na miękko. Obieramy i ścieramy na małych oczkach Fasolę (wcześniej namoczoną) gotujemy na miękko w osolonej wodzie. Pozostałe warzywa obieramy, buraki, marchew i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach, ziemniaki kroimy w kosteczkę. Kapustę szatkujemy. Ziemniaki gotujemy na pół miękko w osolonej wodzie, odcedzamy. Do bulionu przekładamy surowe stare buraki, dodajemy przeciśnięty czosnek Gotujemy przez około 30 minut do uzyskania czerwonego barszczu. Przecedzamy barszcz przelewając do dużego garnka. Do barszczu dodajemy marchew, pietruszkę i poszatkowaną białą kapustę, gotujemy 15 minut. Po tym czasie dodajemy fasolę i ziemniaki, gotujemy przez 5 minut. Na koniec dodajemy starte jabłko i sok z cytryny – doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.
Barszcz ukraiński z jajkiem
składniki niezbędne należy przygotować wg przepisu
Barszcz ukraiński z jajkiem
fasolę gotujemy na miękko w osolonej wodzie
Barszcz ukraiński z jajkiem
do barszczu dodajemy fasolę i ugotowane ziemniaki
Barszcz ukraiński z jajkiem
na koniec dodajemy jabłko i sok z cytryny - doprawiamy