Sposób przygotowania:
Barszcz ukraiński 15
Fasolkę namaczamy poprzedniego dnia, a następnie gotujemy do miękkości. Marchewkę, selera, pietruszkę obieramy i siekamy w kostkę. Buraki myjemy , obieramy i kroimy w półplasterki lub paseczki. Cebulę obieramy, kroimy na ćwiartki i opalamy nad palnikiem. Połowę główki kapusty szatkujemy. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Do garnka wkładamy pokrojoną marchewkę, cebulę, czosnek, pietruszkę, seler, buraki, kapustę, liść laurowy i zalewamy bulionem, gotujemy na małym ogniu ok. 40 minut po czym dodajemy ziemniaki i fasolkę i gotujemy jeszcze 20 minut. Barszcz zaprawiamy koncentratem pomidorowym. Można też zaprawić śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny lub octem i cukrem, ziołami.