DomowyKucharz.com

DomowyKucharz.com

Starszy Kucharz
[Przepisów: 22]

Barszcz ukraiński 15

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Klasyczny barszcz ukraiński nie zawiera fasoli, natomiast musi zawierać w swoim składzie czosnek. Polecam tą pyszną, zdrową, pożywną zupę.

Barszcz ukraiński 15

Składniki:

Barszcz ukraiński 15

 

  • fasola-10 dag
  • marchewka-4
  • pietruszka-2
  • seler-1/2
  • biała kapusta-1/4
  • główki buraki-2-3
  • cebula-1
  • ziemniaki-4
  • bulion- 1 litr
  • koncentrat pomidorowy-2-3 łyżki
  • czosnek-3-4 ząbki
  • liść laurowy-2
  • sól pieprz sok z cytryny lub ocet(1 łyżka) cukier koperek

 

Sposób przygotowania:

Barszcz ukraiński 15
Fasolkę namaczamy poprzedniego dnia, a następnie gotujemy do miękkości. Marchewkę, selera, pietruszkę obieramy i siekamy w kostkę. Buraki myjemy , obieramy i kroimy w półplasterki lub paseczki. Cebulę obieramy, kroimy na ćwiartki i opalamy nad palnikiem. Połowę główki kapusty szatkujemy. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Do garnka wkładamy pokrojoną marchewkę, cebulę, czosnek, pietruszkę, seler, buraki, kapustę, liść laurowy i zalewamy bulionem, gotujemy na małym ogniu ok. 40 minut po czym dodajemy ziemniaki i fasolkę i gotujemy jeszcze 20 minut. Barszcz zaprawiamy koncentratem pomidorowym. Można też zaprawić śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny lub octem i cukrem, ziołami.

Tagi:

buraki