Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 281]

Barszcz ukraiński

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Lekka, dobra zupa na chłodniejsze letnie dni. Dodatkowego smaczku dodają jej wiśnie...

Barszcz ukraiński

Składniki:

Barszcz ukraiński

 

  • 3 skrzydełka
  • 4 buraki 4 średnie
  • kawałek włoskiej kapusty
  • biała część pora
  • kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • 3 ziemniaki
  • 0,5 puszki fasola konserwowa
  • garść wiśni
  • 200 ml śmietany 18%
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Barszcz ukraiński
Skrzydełka włożyłam do wody i zagotowałam. Odszumowałam. Buraki, marchewkę, pietruszkę i seler starkowałam na jarzynowej tarce.Kapustę i pora pokroiłam w paseczki.Ziemniaki pokroiłam w kostkę.Fasolę odsączyłam z zalewy i opłukałam.Wszystko oprócz ziemniaków i fasoli włożyłam do skrzydełek i gotowałam do miękkości. Dodałam ziemniaki, a kiedy będą miękkie wsypałam wiśnie i fasolę. Chwilę pogotowałam i zaprawiłam śmietaną. Wsypałam natkę.