donia1219

donia1219

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 156]

Barszcz ukraiński z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Barszcz ukraiński to pyszny barszczyk z tartymi buraczkami, ziemniakami i jajkiem, serdecznie zachęcam do próbowania.

Barszcz ukraiński z jajkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Barszcz ukraiński z jajkiem

 

Sposób przygotowania:

Barszcz ukraiński z jajkiem
Do garnka wrzucam żeberka, kostkę rosołową i listki laurowe, zalewam je 2 litrami wody, wszystko gotuję na małym ogniu 1 godzinę i 15 minut.

W międzyczasie do osobnego garnka wlewam wodę i gotuję w niej buraki przez około 30 minut, aż do miękkości.

Gdy żeberka będą już ugotowane, połowa wody nam wyparuje więc dolewam jeszcze około 1,5 litra.

Ziemniaki obieram i kroję w kostkę, marchewkę obieram, pietruszkę również.

Wszystko razem gotuję przez następne 10 minut, dodaję maggie, sól, pieprz, warzywko, następnie buraczki ścieram na tarce i wrzucam je i gotuję jeszcze przez 20 minut.

Pod koniec dodaję śmietanę, doprowadzam do wrzenia, gotowe.

Podaję z ugotowanym na twardo jajkiem, smacznego! 
barszcz ukraiński z jajkiem
Żeberka gotuję razem z kostką rosołową i przyprawami.
barszcz ukraiński z jajkiem
Następnie do żeberek wrzucam nasze warzywa, dalej gotując.
barszcz ukraiński z jajkiem
W osobnym garnku zaaczynam gotować młode buraczki.
barszcz ukraiński z jajkiem
Następnie ścieram je na tarce, dodaję do zupy. Na końcu zaklepuję śmietaną.