Sposób przygotowania:
Barszcz wegetariański z młodych warzyw
Wszystkie warzywa myjemy dokładnie pod bieżącą wodą, oczyszczamy i obieramy. Wszystkie warzywa oprócz pora i natki selera kroimy na kawałki. Zalewamy wodą (ok 2 litry) wszystko oprócz buraków (por wrzucamy w całości, gałązki selera tak samo). Lekko solimy. Gotujemy do momentu aż warzywa zmiękną. Wtedy wrzucamy buraki i gotujemy nadal. Równocześnie w drugim garnku gotujemy obrane ziemniaki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną drobno cebulę oraz szczypiorek i cięgle mieszając smażymy aż cebula zarumieni się. Gdy ziemniaki ugotują się, tłuczemy je razem z usmażoną cebulą i szczypiorkiem. Porcje ziemniaków nakładamy na talerze. Zalewamy gotowym barszczem (jest gotowy gdy buraki zmiękną), wcześniej zabielonym śmietanką UHT i doprawionym solą,pieprzem oraz maggi. Smacznego!