ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Barszcz wegetariański z młodych warzyw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Aromatyczna zupa z młodych warzyw bez odrobiny mięsa

Barszcz wegetariański z młodych warzyw Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Barszcz wegetariański z młodych warzyw

 

  • 1 młody por
  • 2 młode marchewki
  • 3 małe młode pietruszki
  • 5 niewielkich młodych buraków
  • natka selera
  • 2 łyżki śmietanki UHT
  • sól
  • pieprz
  • maggi (opcjonalnie)
  • 400 g ziemniaków
  • szczypiorek
  • 1 duża cebula
  • oliwa z oliwek (ok 1 łyżka)

Sposób przygotowania:

Barszcz wegetariański z młodych warzyw
Wszystkie warzywa myjemy dokładnie pod bieżącą wodą, oczyszczamy i obieramy. Wszystkie warzywa oprócz pora i natki selera kroimy na kawałki. Zalewamy wodą (ok 2 litry) wszystko oprócz buraków (por wrzucamy w całości, gałązki selera tak samo). Lekko solimy. Gotujemy do momentu aż warzywa zmiękną. Wtedy wrzucamy buraki i gotujemy nadal. Równocześnie w drugim garnku gotujemy obrane ziemniaki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną drobno cebulę oraz szczypiorek i cięgle mieszając smażymy aż cebula zarumieni się. Gdy ziemniaki ugotują się, tłuczemy je razem z usmażoną cebulą i szczypiorkiem. Porcje ziemniaków nakładamy na talerze. Zalewamy gotowym barszczem (jest gotowy gdy buraki zmiękną), wcześniej zabielonym śmietanką UHT i doprawionym solą,pieprzem oraz maggi. Smacznego!
Barszcz wegetariański z młodych warzyw
Młode warzywa prosto z przydomowego ogródka są bardzo aromatyczne.
Barszcz wegetariański z młodych warzyw
Buraki są bardzo zdrowym warzywem, zawierają cenne składniki odżywcze.
Barszcz wegetariański z młodych warzyw
Zupy bez mięsa są zdrowsze i lżejsze od tych gotowanych na mięsnych wywarach.
Barszcz wegetariański z młodych warzyw
Ziemniaki z dodatkiem zarumienionej cebulki i szczypiorku stanowią bazę posiłku.

Tagi:

buraki