Sposób przygotowania:
Barszcz z botwiną i jajkiem
Warzywa, umyć, obrać, opłukać, rozdrobić, zalać wrzącą wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy i gotować. Buraki umyć, obrać ,opłukać, rozdrobić, zalać wrzącą wodą i ugotować, odcedzić, dodać wywar do włoszczyzny.
Botwinę umyć, pokroić, dodać do włoszczyzny.Śmietanę rozmieszać z mąką, następnie rozprowadzić niewielką ilością gorącej zupy, dodać do zupy, doprawić do smaku cukrem i dolą, zagotować.
Jajka umyć, ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić na połówki i dodać do każdej porcji zupy. Dodać umyty, drobno posiekany koperek.
Botwinę umyć, pokroić, dodać do włoszczyzny.Śmietanę rozmieszać z mąką, następnie rozprowadzić niewielką ilością gorącej zupy, dodać do zupy, doprawić do smaku cukrem i dolą, zagotować.
Jajka umyć, ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić na połówki i dodać do każdej porcji zupy. Dodać umyty, drobno posiekany koperek.