luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Barszcz z botwinką i uszkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 6

Pyszny barszczyk - i zapachniało świętami

Barszcz z botwinką i uszkami

Składniki:

Barszcz z botwinką i uszkami

 

 

 

  • Barszczyk z botwinką;
  • Buraczki z nacią , pęczek
  • żeberka wieprzowe 300 gr
  • pół cebuli
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • 1 bulion grzybowy
  • śmietana ok 200 ml
  • sól
  • pieprz
  • kwasek cytrynowy 1 łyżeczka
  • 1 łyżeczka cukru

 

 

 

Sposób przygotowania:

Barszcz z botwinką i uszkami
Przygotować uszka do barszczu; Grzyby (jeśli suszone wcześniej namoczyć) ugotować, odcedzić, drobno posiekać. Doprawić solą i pieprzem dodać jajko i tartą bułkę oraz przysmażoną na oleju drobno posiekaną cebulkę . wymieszać Ciasto zagnieść z mąki jajka i wody z dodatkiem szczypty soli. Rozwałkować cienko, pociąć na kwadraty, kłaść nadzienie, składać po przekątnej i sklejać jak uszka . Ugotować we wrzątku. wystudzić. Ugotować barszczyk: Żeberka opłukać i włożyć do wrzątku . Dodać ziele angielskie, cebulę i listek laurowy, doprawić solą i ugotować. Buraczki oczyścić i pokroić jak na barszcz. Mięso wyjąć i oddzielić od kości, pokroić i wrzucić do wywaru. Dodać tez buraczki i szczyptę kwasku cytrynowego i bulion grzybowy. Ugotować , doprawić do smaku solą pieprzem i cukrem. Pod koniec dodać śmietanę rozmieszaną z niewielką ilością barszczu. Do barszczu wrzucić uszka i już nie gotować.