Sposób przygotowania:
Barszcz z grzybami na domowym zakwasie.
Suszone prawdziwki namocz w zimnej wodzie na 2 godziny. Ugotuj je w tej samej wodzie do miękkości. Buraki umyj i upiecz w piekarniku (200 stopni, ok. godziny) do miękkości. Ostudź, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. na tej samej tarce zetrzyj również obrane jabłko. Warzywa, obrane, pokrojone na mniejsze kawałki, zalej zimną wodą i gotuj ok.pół godziny. Dodaj do wywaru potarte buraki, jabłko, obrany i rozgnieciony czosnek oraz zioła i przyprawy. Gotuj jeszcze, aż wywar nabierze intensywnego koloru a jarzyny zmiękną. Przecedź wywar do innego garnka dodaj wywar spod grzybów (grzyby zostaw do tarty lub na uszka), zagotuj. Dodaj zakwas, zagrzej, ale już nie dopuść do wrzenia. Podawaj (jak u mnie) z grzybową tartą lub z uszkami.