Sposób przygotowania:
Barszcz z tabasco
Przygotowanie zakwasu: Buraki obieramy, kroimy w cienkie pasterki i wkładamy do kamionkowego słoja. Główkę czosnku rozdzielamy na ząbki, każdy rozgniatamy ręką, nie obieramy ze skórki. Następnie wlewamy tabasco. Imbir rozgniatamy nożem i również dorzucamy. Dodajemy resztę przypraw i kolendrę. Na wierzch układamy kromki chleba. Cukier/miód i sól mieszamy z około 3 litrami zimnej, przegotowanej wody i zalewamy nią wcześniej przygotowane składniki. Naczynie nakrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na 72 godziny. Przygotowanie barszczu: Rosół podgrzewamy dodajemy liść i ziele. Buraki ścieramy na tarce. Dodajemy do rosołu. Gotujemy na małym ogniu kilka minut by buraki zabarwiły rosół i dodały smaku. Wlewamy 2 - 3 szklanki zakwasu, próbujemy do smaku. Podgrzewamy i wyłączamy by barszcz nie tracił koloru. Doprawiamy do smaku, Przecedzamy do smaku. Podajemy z pierogami lub pasztecikami.