beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Barszcz zabielany z  fasolą i  mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Barszcz zabielany z  fasolą i  mięsem

Składniki:

Barszcz zabielany z  fasolą i  mięsem

 

  • 50 dag wołowiny,
  • 40 dag buraków,
  • 35 dag włoszczyzny,
  • 20 dag fasoli,
  • kwasek cytrynowy lub szklanka kwasu burakowego,
  • pół szklanki śmietany,
  • łyżka mąki,
  • sól, pieprz, cukier,
  • 2  ząbki czosnku,
  • 3  łyżki posiekanej zieleniny – pietruszka, koper, szczypiorek

Sposób przygotowania:

Barszcz zabielany z  fasolą i  mięsem
Fasolę opłukać i  zalać przegotowaną, ostudzoną wodą. Zagotować i  odstawić na 2  godziny. Posolić i  ugotować do miękkości. Fasolę można namoczyć poprzedniego dnia i  ugotować w  tej samej wodzie w  której się moczyła. Mięso opłukać, pokrajać na kawałki, włożyć do wrzącej, posolonej wody, gotować pod przykryciem. Warzywa umyć, obrać, rozdrobnić, dodać do prawie miękkiego mięsa i  gotować przez ok. 20 minut. Buraki umyć, obrać, pokroić, zalać wrzącą, osoloną wodą gotując przez 20 min. Wszystkie składniki zupy połączyć. Śmietanę zmieszaną z  mąką dodać do zupy, zagotować. Dla smaku doprawić solą, pieprzem, czosnkiem, kwaskiem cytrynowym, a  przed podaniem posypać zieleniną. Podawać z  ziemniakami.