Sposób przygotowania:
Barszcz zabielany z fasolą i mięsem
Fasolę opłukać i zalać przegotowaną, ostudzoną wodą. Zagotować i odstawić na 2 godziny. Posolić i ugotować do miękkości. Fasolę można namoczyć poprzedniego dnia i ugotować w tej samej wodzie w której się moczyła. Mięso opłukać, pokrajać na kawałki, włożyć do wrzącej, posolonej wody, gotować pod przykryciem. Warzywa umyć, obrać, rozdrobnić, dodać do prawie miękkiego mięsa i gotować przez ok. 20 minut. Buraki umyć, obrać, pokroić, zalać wrzącą, osoloną wodą gotując przez 20 min. Wszystkie składniki zupy połączyć. Śmietanę zmieszaną z mąką dodać do zupy, zagotować. Dla smaku doprawić solą, pieprzem, czosnkiem, kwaskiem cytrynowym, a przed podaniem posypać zieleniną. Podawać z ziemniakami.