Sposób przygotowania:
Barszczyk ukraiński Edzi
Do garnka włożyć umyte i obrane buraki, zalać wodą. Gotować ok. 40 min, 3 buraki wyjąć, do reszty dodać porcję z indyka i gotować ok. 20 min. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę, seler, wyjęte buraki i pietruszkę w słupki. Do "zupy" dodajemy cebulę, pokrojone warzywa i wypłukane pod bieżącą wodą grzyby. Fasolę płuczemy pod bieżącą wodą i dodajemy do reszty. Wrzucamy listek laurowy, sól, pieprz. Kapustę szatkujemy, dodajemy w momencie kiedy ziemniaki są już prawie miękkie. Wyciągamy buraki i mięso. Kiedy wszystkie warzywa są już miękkie dodajemy do zupy śmietanę i ocet. Surowego buraka ścieramy na tarce na miazgę i dodajemy na koniec gotowania aby zupa miała kolor. Mięso oddzielamy od kości i dodajemy do zupy.
zewa
Editha
Też dawno nie jadłam, dlatego dziś zrobiłam i zostawiłam dla siebie małe co nieco na jutro :)
zewa
Ojej, jutro będzie jeszcze lepszy, chyba jednak ugotuję bo mi smaka narobiłaś :)
Editha
Miło mi bardzo, życzę Ci smacznego