migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Barszczyk wigilijny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Czerwony barszczyk wigilijny na buraczkach

Barszczyk wigilijny Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Barszczyk wigilijny

 

  • 1 kg czerwonych buraczków
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3-4 listki laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek jałowca
  • sól morska z pieprzem
  • 3 łyżki majeranku
  • woda ok 2 l
  • 3-4 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Barszczyk wigilijny
Wszystkie warzywa obrać i umyć. Buraczki pokroić w plastry i włozyć do garnka. Dodać całe warzywa: marchewkę, pieruszkę, cebule i kawałek selera oraz ząbki czosku. Warzywa zalać wodą, dodać przyprawy. Wszystko gotować na wolnym ogniu aż buraczki będa miękkie.Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny. Odstawić do wystudzenia. Na drugi dzień przecedzić. Zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz odrobiną soku z cytryny jeśli potrzeba (ja dodałam tylko odrobinę majeranku). Mój barszczyk był bardzo smaczny aromatyczny, gdyby okazał się za mało buraczkowy (wszystko zalezy od buraków) mozna dodać koncentrat barszczu czerwonego.
Barszczyk wigilijny
Etap 1 Do garnka włożyć warzywa i przyprawy,zalać wodą.
Barszczyk wigilijny
Etap 2 Wszystko gotować na wolnym ogniu