wioletta_koziel

wioletta_koziel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Barszczyk z kapustą mojej babci

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ten barszczyk w wykonaniu mojej babci do dziś jest moim smakołykiem. Smakuje dzieciństwem... Dzięki niemu wracam w domowe kąty :)...

Barszczyk z kapustą mojej babci

Składniki:

Barszczyk z kapustą mojej babci

 

  • pół główki niedużej białej kapusty;
  • 2 większe cebule;
  • 2 nieduże żeberka wieprzowe;
  • 5-6 niewielkich ziemniaków;
  • 2 łyżki stołowe jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany;
  • 1 łyżka przyprawy kucharek;
  • 1 łyżka suszonego lub świeżego koperku
  • butelka barszczu białego w butelce;

 

Sposób przygotowania:

Barszczyk z kapustą mojej babci
Ziemniaki obrac, umyc wrzucic do garnka i gotowac do miekkosci. Zeberka wieprzowe oplukac pod biezaca woda, delikatnie podsmazyc na lekko zloty kolor na odrobinie oleju. Wrzucic do garnka, zalac woda i gotowac na niewielkim ogniu. Kapuste biala poszatkowac na drobne kawalki, podsmazyc na odrobinie oleju na patelni i przelozyc do garnka z zeberkami. Gotowac do czasu, az kapusta i mieso beda dosc miekkie. Podprawic w miedzyczasie odrobina przyprawy kucharek. Pod koniec gotowania dodac zurek z butelki (ja dodaje cala zawartosc) i pogotowac na niewielkim ogniu jeszcze chwile. Gdy barszcz jest juz gotowy podprawic jogurtem naturalnym lub smietana, posypac koperkiem. Cebulke pokroic w drobna kosteczke, podsmazyc na zloto brazowy kolor. Pol podsmazonej cebulki dodac do barszczu. Ziemniaki odcedzic z wody, ultuc tluczkiem. Barszczyk podajemy z ziemniaczkami w tym samym talerzu, badz jesli ktos lubi na osobnym talerzu. Posypujemy pozostala cebulka. Barszczyk smakuje naprawde rewelacyjnie. Jesli ktos uwielbia swojskie, starodawne jedzenie to napewno z checia go sprobuje. POLECAM KAZDEMU!!!