marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Barszczyk z pierożkami tortellini.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ugotować barszcz na zakwasie buraczanym lub z samych burak- -ów.Dać włoszczyznę i przyprawy zapachowe i gotować ponad godzinę.Doprawić.

Barszczyk z pierożkami tortellini.

Składniki:

Barszczyk z pierożkami tortellini.

 

  • 1,5 litra wody,
  • 1 kilo buraków lub gotowy zakwas w butelkach,
  • pół selera,
  • 1 por,
  • 2 marchewki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 3 listki laurowe,3 ząbki czosnku,
  • ziele angielskie,majeranek,
  • maggi,sól,pieprz,1 op.mrożonych tortellini.

Sposób przygotowania:

Barszczyk z pierożkami tortellini.
Do dużego garnka wlać ponad litr wody i dać oczyszczone i opłu-
-kane buraki,por,selera połowę,oskrobaną marchew i pietruszkę bi-
-ałą oraz listki laurowe z zielem angielskim.Gotować długo na małym ogniu.Za ten czas rozmrozić tortellini,a nawet dać na osoloną i bulgoczącą wodę,aby były "al dente"-wtedy są dobre.Zu-
-pę doprawić majerankiem,maggi,solą i pieprzem i próbować,czy
jest dość kwaśny i przyprawiony.Następnie odcedzić barszczyk
przez sitko duże do drugiego garnka,aby był czysty przed podaniem bez kawałków jarzyn.Podawać w filiżankach bulionetk-
-ach razem z pierożkami.