anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Książka Kucharska: Pełnoziarniste desery - smacznie i zdrowo!

Batony bakaliowe wg anemon

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Dopasowałam składniki do swoich upodobań i wyszła smaczna przekąska do szkoły i pracy.

Batony bakaliowe wg anemon Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Batony bakaliowe wg anemon

 

 

Sposób przygotowania:

Batony bakaliowe wg anemon
Rodzynki opłukane wrzącą woda, odcedzam i osuszam na ręczniku papierowym. Mieszając lekko podgrzewam mleko skondensowane. Bakalie, ziarna i płatki orkiszowe, przekładam do miski i dokładnie mieszam. Dodaję podgrzane mleko i mieszam, do czasu, aż płatki i bakalie wchłoną całe mleko. Całość przekładam do formy o wymiarach 23x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie wyrównuję wierzch bez ugniatania. Pikę 40 minut w nagrzanym do 130*C piekarniku. W razie potrzeby przykrywając arkuszem folii aluminiowej, aby nie spiekły się od góry. Lekko przestudzone kroję na małe kawałki.



Przepis powstał z inspiracji przepisem Nigelli Lawson.
Batony bakaliowe wg anemon
Batony pikę 40 minut w nagrzanym do 130*C piekarniku.
Batony bakaliowe wg anemon
Lekko przestudzone kroję ostrym nożem na małe kawałki.
Batony bakaliowe wg anemon
Batony bakaliowe to pyszna i zdrowa przekąska śniadaniowa.

Tagi:

dynia