Sposób przygotowania:
Batony bakaliowe wg anemon
Rodzynki opłukane wrzącą woda, odcedzam i osuszam na ręczniku papierowym. Mieszając lekko podgrzewam mleko skondensowane. Bakalie, ziarna i płatki orkiszowe, przekładam do miski i dokładnie mieszam. Dodaję podgrzane mleko i mieszam, do czasu, aż płatki i bakalie wchłoną całe mleko. Całość przekładam do formy o wymiarach 23x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie wyrównuję wierzch bez ugniatania. Pikę 40 minut w nagrzanym do 130*C piekarniku. W razie potrzeby przykrywając arkuszem folii aluminiowej, aby nie spiekły się od góry. Lekko przestudzone kroję na małe kawałki.
Przepis powstał z inspiracji przepisem Nigelli Lawson.
Przepis powstał z inspiracji przepisem Nigelli Lawson.



cherry
cherry
evita0007
Netka
Sarenka
anemon
jaNina
Izabela Nowak-slonce
misia5
anemon
W takim razie czekam na informację jak Ci smakowały. Tylko nie piecz ich za długo, bo będą twarde i suche, w moim piekarniku zawsze wystarcza 40 min. i kroić trzeba jak są jeszcze ciepłe, bo później będą się kruszyły.
margolata
Natala1210
anemon