SUPERPRZEPIS

Golonka bawarska z kapustą

  • 2
  • pacpaw
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Golonka bawarska z kapustą Więcej zdjęć (5)

rozpływa się w ustach z posmakiem miodu

Składniki:

Golonka bawarska z kapustą

 

  • golonki wieprzowe 2
  • sól do smaku
  • pieprz świeżo mielony
  • ziele angielskie 8 sztuk
  • kapusta biała ½
  • marchewka 1
  • piwo jasne 150ml
  • miód 3 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Golonka bawarska z kapustą
Golonki dokładnie myjemy, Nacinamy skórkę na krzyż i dokładnie nacieramy sola, pieprzem kolorowym mielonym oraz utartym w moździerzu zielem angielskim. Wkładamy do szybkowaru wraz z poszatkowaną kapustą i startą marchewką. Możemy lekko posolić, dolewamy około 100ml przefiltrowanej wody i garujemy 15 minut na drugim stopniu. Po tym czasie miękką golonkę przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy około 50 ml wody wziętej z szybkowaru, 50 ml piwa i pieczemy w temperaturze 190°C. W międzyczasie w reszcie piwa rozpuszczamy miód. Po 20 minutach pieczenia golonkę polewamy połową mikstury piwno-miodowej. Po kolejnych 20 minutach do golonki dodajemy kapustę, golonkę przewracamy i ponownie polewamy piwem wymieszanym z miodem. Pieczemy ostatnie 20-30 minut i gotowe. Smacznego.
Golonka bawarska z kapustą
Umytym golonkom nacinamy skórę i nacieramy przyprawami
Golonka bawarska z kapustą
Golonke wieprzową garujemy z kapusta białą i marchewką
Golonka bawarska z kapustą
Naturalny miód rozpuszczamy w piwie jasnym z ulubionego browaru
Golonka bawarska z kapustą
Podczas pieczenia golnki polewamy piwno-miodową miksturą