Sposób przygotowania:
Golonka bawarska z kapustą
Golonki dokładnie myjemy, Nacinamy skórkę na krzyż i dokładnie nacieramy sola, pieprzem kolorowym mielonym oraz utartym w moździerzu zielem angielskim. Wkładamy do szybkowaru wraz z poszatkowaną kapustą i startą marchewką. Możemy lekko posolić, dolewamy około 100ml przefiltrowanej wody i garujemy 15 minut na drugim stopniu. Po tym czasie miękką golonkę przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy około 50 ml wody wziętej z szybkowaru, 50 ml piwa i pieczemy w temperaturze 190°C. W międzyczasie w reszcie piwa rozpuszczamy miód. Po 20 minutach pieczenia golonkę polewamy połową mikstury piwno-miodowej. Po kolejnych 20 minutach do golonki dodajemy kapustę, golonkę przewracamy i ponownie polewamy piwem wymieszanym z miodem. Pieczemy ostatnie 20-30 minut i gotowe. Smacznego.
misia5
pacpaw
świetnie :o)