Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Bawarskie pyzy z kiszoną kapustą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Są naprawdę pyszne.Podawać z ulubioną surówką.

Bawarskie pyzy z kiszoną kapustą

Składniki:

Bawarskie pyzy z kiszoną kapustą

 

  • 1kg.ziemniaków,
  • 20dag wędzonego boczku+cebula do okraszenia pyz
  • Farsz;
  • 15dag.polędwicy sopockiej lub wędzonego schabu,
  • 15dag.kiszonej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1\2szkl.białego,wytrawnego wina,
  • 1łyżka ostrej musztardy,
  • 1łyżka smalcu,
  • po 2 ziarna jałowca,ziela angielskiego i goździków,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Bawarskie pyzy z kiszoną kapustą
Ciasto;połowę ziemniaków ugotować w mundurkach,w posolonej wodzie,odcedzić,ostudzić obrać i zemleć.Pozostałe ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach,odcisnąć(najlepiej przez płócienną ściereczkę),otrzymany sok odstawić aby się ustał.Następnie płyn zlać,a pozostały osad dodać do ziemniaków.Połączyć oba rodzaje ziemniaków,posolić i dokładnie wyrobić. Farsz;czosnek posiekać,kapustę kiszoną drobno pokroić i wymieszać z czosnkiem.Polędwicę lub wędzony schab pokroić w kostkę.Cebulę również pokroić w kostkę.W szerokim garnku rozgrzać smalec,lekko podsmażyć polędwicę lub schab,dodać cebulę,zrumienić i dusić ok,10min.Następnie włożyć kapustę kiszoną i podsmażyć.Wlać wino,dodać musztardę,jałowiec,ziele angielskie i goździki,przyprawić solą i pieprzem,dusić ok.25min.Usunąć ziarenka przypraw. Zwilżonymi dłońmi uformować z ciasta 8 pyz i nadziać je farszem.Wkładać je do posolonego wrzątku i gotować na małym ogniu ok.20min.Cebulę i boczek do okraszenia pokroić w kostkę i usmażyć na rumiano,polać nimi ugotowane pyzy.

Tagi:

schab kapusta