Sposób przygotowania:
Bawarskie pyzy z kiszoną kapustą
Ciasto;połowę ziemniaków ugotować w mundurkach,w posolonej wodzie,odcedzić,ostudzić obrać i zemleć.Pozostałe ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach,odcisnąć(najlepiej przez płócienną ściereczkę),otrzymany sok odstawić aby się ustał.Następnie płyn zlać,a pozostały osad dodać do ziemniaków.Połączyć oba rodzaje ziemniaków,posolić i dokładnie wyrobić. Farsz;czosnek posiekać,kapustę kiszoną drobno pokroić i wymieszać z czosnkiem.Polędwicę lub wędzony schab pokroić w kostkę.Cebulę również pokroić w kostkę.W szerokim garnku rozgrzać smalec,lekko podsmażyć polędwicę lub schab,dodać cebulę,zrumienić i dusić ok,10min.Następnie włożyć kapustę kiszoną i podsmażyć.Wlać wino,dodać musztardę,jałowiec,ziele angielskie i goździki,przyprawić solą i pieprzem,dusić ok.25min.Usunąć ziarenka przypraw. Zwilżonymi dłońmi uformować z ciasta 8 pyz i nadziać je farszem.Wkładać je do posolonego wrzątku i gotować na małym ogniu ok.20min.Cebulę i boczek do okraszenia pokroić w kostkę i usmażyć na rumiano,polać nimi ugotowane pyzy.
ptychu
Natala1210
Dziękuję,jest mi bardzo miło!