Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Bażant pieczony z boczniakami

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bażant jest nieodzownym elementem kuchni myśliwskiej i staropolskiej, jest dość kapryśnym produktem gdyż jego mięso nie jest tak soczyste jak mięso kurczaka ale za to bardziej intensywne w smaku.

Bażant pieczony z boczniakami

Składniki:

Bażant pieczony z boczniakami

 

Sposób przygotowania:

Bażant pieczony z boczniakami
Z umytego i osuszonego bażanta usuń ewentualne pozostałości piór. W moździerzu rozetrzyj czosnek z ziarnami jałowca i tymiankiem, kiedy całość zacznie przypominać pastę dodaj masło sól i pieprz.

Tak powstałą bejcę dokładnie natrzyj bażanta z zewnątrz i od środka, tuszkę ciasno zwiąż i umieść w gęsiarce.

Piecz w 170°C aż do uzyskania przez niego temperatury 80°C. W miedzy czasie przygotuj dodatki. Na patelni wytop pokrojony w kostkę boczek a kiedy się zrumieni dodaj do niego młode boczniaki, po kilku minutach dorzuć ugotowane ziemniaki i tymianek.

Całość podawaj na ciepło.