Sposób przygotowania:
Bażant pieczony z boczniakami
Z umytego i osuszonego bażanta usuń ewentualne pozostałości piór. W moździerzu rozetrzyj czosnek z ziarnami jałowca i tymiankiem, kiedy całość zacznie przypominać pastę dodaj masło sól i pieprz.
Tak powstałą bejcę dokładnie natrzyj bażanta z zewnątrz i od środka, tuszkę ciasno zwiąż i umieść w gęsiarce.
Piecz w 170°C aż do uzyskania przez niego temperatury 80°C. W miedzy czasie przygotuj dodatki. Na patelni wytop pokrojony w kostkę boczek a kiedy się zrumieni dodaj do niego młode boczniaki, po kilku minutach dorzuć ugotowane ziemniaki i tymianek.
Całość podawaj na ciepło.
Tak powstałą bejcę dokładnie natrzyj bażanta z zewnątrz i od środka, tuszkę ciasno zwiąż i umieść w gęsiarce.
Piecz w 170°C aż do uzyskania przez niego temperatury 80°C. W miedzy czasie przygotuj dodatki. Na patelni wytop pokrojony w kostkę boczek a kiedy się zrumieni dodaj do niego młode boczniaki, po kilku minutach dorzuć ugotowane ziemniaki i tymianek.
Całość podawaj na ciepło.