Sposób przygotowania:
Pasztet ''poduszka pięknej Aurory''
Z mąki, wody i masła przygotuj ciasto francuskie, jagnięcinę, bażanta, kaczkę, gołębia, gęś, królika i zająca zamarynuj w solance z przyprawami. Z piersi kaczki i gęsi odetnij skórę i wytop z mich tłuszcz, usmaż na nim cebulę. Wieprzowinę dopraw tymiankiem a wołowinę rozmarynem, po obu mas dodaj cebulę i długo wyrabiaj, przełóż do worków cukierniczych. Mięsa wyjmij z zalewy, osusz i pokrój w paski, na płacie ciasta układaj paski mięsa a miedzy nie wyciskaj masę wołową i wieprzową (jeżeli lubisz to każda warstwę możesz skropić oliwą truflową). Na koniec pasztet posyp bułką tartą i przykryj drugą warstwą ciasta, na czubku zrób otwór wielkości kieliszka. Pasztet wstaw do piekarnika nagrzanego do 200stop na 15min a potem piecz jeszcze półtorej godziny w 150stop, podawaj na ciepło lub zimno.
marietta