Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 432]

Pasztet ''poduszka pięknej Aurory''

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 9

L'oreiller de la belle Aurore(poduszka pięknej Aurory) to najwykwintniejszy francuski pasztet robiony z minimum dziesięciu gatunków mięsa, do jego zrobienia zachęcił mnie film ''Niebo w gębie''. Oryginalny pasztet warzy 30kg i jet wielkości poduszki.

Pasztet ''poduszka pięknej Aurory'' Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet ''poduszka pięknej Aurory''

 

  • CIASTO:
  • 200g mąki
  • 200g masła
  • 100ml zimnej wody
  • FARSZ:
  • 200g mielonej wołowiny
  • 200g mielonej wieprzowiny
  • 100g jagnięciny
  • pierś z bażanta
  • pierś z kaczki
  • pierś z gołębia
  • pierś z gęsi
  • udziec z królika
  • udziec z zająca
  • bułka tarta
  • cebula
  • tymianek rozmaryn
  • oliwa truflowa
  • sól pieprz

Sposób przygotowania:

Pasztet ''poduszka pięknej Aurory''
Z mąki, wody i masła przygotuj ciasto francuskie, jagnięcinę, bażanta, kaczkę, gołębia, gęś, królika i zająca zamarynuj w solance z przyprawami. Z piersi kaczki i gęsi odetnij skórę i wytop z mich tłuszcz, usmaż na nim cebulę. Wieprzowinę dopraw tymiankiem a wołowinę rozmarynem, po obu mas dodaj cebulę i długo wyrabiaj, przełóż do worków cukierniczych. Mięsa wyjmij z zalewy, osusz i pokrój w paski, na płacie ciasta układaj paski mięsa a miedzy nie wyciskaj masę wołową i wieprzową (jeżeli lubisz to każda warstwę możesz skropić oliwą truflową). Na koniec pasztet posyp bułką tartą i przykryj drugą warstwą ciasta, na czubku zrób otwór wielkości kieliszka. Pasztet wstaw do piekarnika nagrzanego do 200stop na 15min a potem piecz jeszcze półtorej godziny w 150stop, podawaj na ciepło lub zimno.
Pasztet ''poduszka pięknej Aurory''
Etap 1 Na płacie ciasta układaj kawałki mięsa i warstwy masy mięsnej.
Pasztet ''poduszka pięknej Aurory''
Etap 2 Wstępnie uformowany pasztet posyp bułką tartą i przykryj ciastem francuskim.
Pasztet ''poduszka pięknej Aurory''
Etap 3 Ciasto posmaruj żółtkiem, udekoruj i zrób w nim otwór.
Pasztet ''poduszka pięknej Aurory''
Etap 4 Upieczony pasztet możesz podawać na ciepło lub zimno.