pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Pasztet bażanci z suszonymi prawdziwkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

pasztet ze szlachetnego mięsa wzbogacony darami lasu

Pasztet bażanci z suszonymi prawdziwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet bażanci z suszonymi prawdziwkami

 

Sposób przygotowania:

Pasztet bażanci z suszonymi prawdziwkami
Z bażantów wykrajam nóżki, piersi i inne skrawki mięsa wraz ze skórą. W sumie około 1,5 kg. Zalewam wodą i dodaję przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, goździki. Solę do smaku. Gotuję pod przykryciem około 2 godzin, aż mięso będzie swobodnie odchodzić od kości. Ugotowane nóżki oddzielam od kości. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju. Wrzucam pokrojony w plasterki boczek. Rumienię po czym przekładam do miski. Na pozostałym tłuszczu (ja dolałem oleju bo boczek był chudy i mało się wytopiło tłuszczu) obsmażam wcześniej moczone prawdziwki oraz mięso bażanta. Usmażone przekładam do miski. Całość wraz z czosnkiem, imbirem, surową wątróbką bażancią oraz bułką namoczoną w mleku trzykrotnie mielę w maszynce. Do zmielonej masy dodaję jajka, doprawiam świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i solą. Mieszam. Tak przygotowaną masę mięsną przekładam do blaszki wysmarowanej masło i obsypanej bułką tartą. Z podanych składników wyszło około 1,7 kg masy pasztetowej co zajęło 2/3 powierzchni blaszki. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180C. Po 10 minutach temperaturę zmniejszam do 140C i piekę jeszcze 60 minut. Upieczony pasztet przestawiam do chłodnego miejsca w celu zastygnięcia. Smacznego
Pasztet bażanci z suszonymi prawdziwkami
Suszone grzyby leśne moczymy w wodzie
Pasztet bażanci z suszonymi prawdziwkami
Bażanty gotuejmy w wodzie, a gdy mięso będzie odchodzić od kości wyjmujemy
Pasztet bażanci z suszonymi prawdziwkami
Wysztkie składniki mielimy w maszynce trzy razy
Pasztet bażanci z suszonymi prawdziwkami
Masę pasztetową doprawiam i przekładam do blaszki

Tagi:

jajko tarta jajka