jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Książka Kucharska: Przepisy na Tłusty Czwartek

Bazyliowe faworki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Polecam jeśli komuś znudziły się popularne smażone faworki.

Bazyliowe faworki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bazyliowe faworki

 

  • Składniki:
  • 200 g mąki,
  • ½ kostki masła,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • Sól do smaku – 0,5 łyżeczki,
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Bazyliowe faworki
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta: masło, żółtka, śmietanę sól bazylię, alkohol oraz proszek do pieczenia. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto wałkujemy , a następnie tniemy na pasy o długości około 10-11 cm i szerokości około 2 cm. Środek każdego paska nacinamy na środku. Przez nacięcie przeplatamy jeden z końców paska. Tak uformowane faworki układamy na blaszce i pieczemy około 15 minut w 180˚C. Po upieczeniu studzimy i podajemy.
Bazyliowe faworki
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta
Bazyliowe faworki
Zagniatamy energicznie ciasto. Następnie wałkujemy je.
Bazyliowe faworki
Z rozwałkowane ciasta wycinamy paski. nacinamy je po środku i formujemy faworki

Tagi:

faworki chrust