kapitan_barbarossa

kapitan_barbarossa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 37]

Bazyliowy barczożur

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Barszczożur to idealne rozwiązanie dla osób, którzy są wielbicielami bazylii w każdej postaci. Gorąco polecam

Bazyliowy barczożur Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bazyliowy barczożur

 

 

Sposób przygotowania:

Bazyliowy barczożur
Wszystkie składniki na zakwas umieszczamy w glinianym naczyniu i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 5 dni. Po tym czasie część zakwasu wlewamy do 1 lira wody i stawiamy na małym ogniu. Wrzucamy bazylię, posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, solimy i obserwujemy aż zawrze. Następnie barszczożur rozlewamy do miseczek i ozdabiamy bazylią. Podajemy z ugotowanym na półmiękko jajkiem.
Bazyliowy barczożur
Gliniane naczynie można zastąpić szklanym
Bazyliowy barczożur
Jajka gotujemy na półmiękko (czyli około 4 minuty)
Bazyliowy barczożur
Barszczożur, tak jak tradycyjny barszcz czy żurek może wykipieć, zachowajmy więc czujność!
Bazyliowy barczożur
Nie zapominajmy o czosnku, secu tej aromatycznej zupy