diabelek88

diabelek88

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Barszczo żur Wielkanocny

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 3/5 głosów: 3

BarszczoŻur Wielkanocny - sposób na Wielkanocny dylemat - podać Barszcz Biały czy Żurek :) Połączenie Polskich smaków!

Barszczo żur Wielkanocny Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Barszczo żur Wielkanocny

 

  • Do przygotowania BarszczoŻuru potrzebne będą:

 

  • I. ZAKWAS

 

  • 1.5 szklanki żytniej mąki razowej
  • ok. 1 litra przegotowanej, ciepłej wody (nie gorącej!)
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego, tyle samo liści laurowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 ziarenka pieprzu czarnego lub kolorowego
  • Zakwas przykryć ściereczką, i odstawić w ciepłym na kilka dni. Codziennie mieszać.

 

  • II. WĘDZONKA (opcjonalnie). Można użyć kupnej wędzonki.
  • Prawdziwy BarszczoŻur robię na porządnej porcji mięsa.
  • 2 tygodnie przed Wielkanocą przygotowuję swojską wędlinę - na której robię owe danie.
  • 1 kg schabu
  • sól peklowa (1 łyżka)
  • pieprz czarny (1 łyżeczka)
  • pieprz ziołowy (1 łyżeczka)
  • czosnek 5-8 ząbków (w zależności od upodobań)
  • 2 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego

 

  • Schab 5 dni marynuję w lodówce we wszystkich składnikach. Codziennie przewracam w misce na drugą stronę. Po 5 dniach wieszam w ciepłym miejscu - do podsuszenia.

 

  • III POZOSTAŁE SKŁADNIKI
  • 5 litrów bulionu (na wędzonce i porcji rosołowej)
  • chrzan - świeżo starty - 2 łyżeczki
  • biała kiełbasa - ok. 0,5 kg
  • opcjonalnie 10 plastrów powyższej wędzonki
  • śmietana do zabielenia
  • majeranek - 3 łyżeczki
  • pieprz, sól do smaku
  • 5 ugotowanych na twardo jaj

 

  • + 5 okrągłych chlebków (ilość uzależniona od osób)
  • Ścinamy wierzch chlebka, wdrążamy środek - wlewamy w chlebek przygotowany BarszczoŻur.

 

 

Sposób przygotowania:

Barszczo żur Wielkanocny
Najlepsze danie Wielkanocne !:) Sposób przyrządzenia 1. Przygotować bulion wcześniej. 2. Do bulionu dodać wędzonkę i białą kiełbasę pokrojoną w kawałeczki 3. Gotujemy 15 minut 4. Kolejno dodajemy zakwas, systematycznie - aby zupa nie wyszła za kwaśna. Próbujemy po każdym dodaniu. 5. Po dodaniu odpowiedniej ilości, gotujemy 15 minut. 6. Na koniec dodajemy przyprawy, chrzan. 7. Zabielamy BarszczoŻur śmietaną.
Barszczo żur Wielkanocny
Etap 1